Четвер, 28.03.2024, 11:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Грудень » 11 » Його наука завжди житиме в нашій пам'яті і в наших серцях...
11:48
Його наука завжди житиме в нашій пам'яті і в наших серцях...
3 грудня 2013 року весь світ відзначив знаменну дату – 291 річницю від дня народження великого народного філософа, мислителя, гуманіста-просвітителя, письменника і поета – Григорія Савича Сковороди.
У цей знаменний день в селищі Чорнухах Полтавської області, де народився Григорій Сковорода, пройшли урочистості.
Розпочалося свято з покладання квітів до підніжжя пам'ятника філософові біля літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. З привітальним словом до гостей звернувся заступник голови районної ради Микола Омелянович Кривчун.
Ушанувати пам'ять великого філософа зібралися гості з різних куточків України – Сагач Галина Михайлівна – доктор педагогічних наук, професор, засновник Школи українського красномовства, проректор Всеукраїнського університету імені Григорія Сковороди (м. Київ), Оксана Михайлівна Свириденко – кандидат філологічних наук, декан філологічного факультету Переяслав-Хмельницького ДВНЗ імені Григорія Сковороди, Ольга Дмитрівна Ярошенко – член-кореспондент Національної академії педагогічних наук з м. Києва, Микола Дмитрович Соляник – директор Чорнухинського літературно-меморіального музею Г. Сковороди та інші.
Об 11.00 в центрі культури і дозвілля відбулося обласне літературно-мистецьке свято "Благословенні ви, сліди мандрівника Сковороди". Розпочалося дійство виступом народного самодіяльного хорового колективу Центру культури і дозвілля, у виконанні якого прозвучала низка пісень, присвячених Григорію Сковороді. З привітальним словом до громади звернулися голова районної державної адміністрації Анатолій Васильович Бойко та голова районної ради Олександр Іванович Кривенко.
Відбулося нагородження учнів загальноосвітніх шкіл, серед яких лауреати щорічної премії Г.С. Сковороди та переможці районного конкурсу знавців творчої спадщини письменника "Іду за Сковородою".
Цього святкового дня відбулася презентація книжки заслуженого працівника культури України, краєзнавця Миколи Івановича Булди «Край Григорія Сковороди», яка написана на основі архівних документів, історичних розвідок. Нарис розповідає про минуле і сьогодення сковородинівського краю, його видатних і талановитих людей.
Ще один подарунок чекав на глядачів. Полтавська обласна державна телерадіокомпанія «Лтава» представила культурно-мистецькій громадськості документальний телевізійний фільм «Усе в тобі», який посвячений творчій діяльності видатного філософа. Автор і режисер документального фільму – Людмила Анатоліївна Нестуля, кандидат історичних наук, розповіла про назву стрічки:
– Читаючи історико-філософську книгу про мандрівних дяків, я зацікавилася діалогом між студентом Києво-Могилянської академії та простим селянином. Останній радить юнакові «не блукати, а шукати в собі.., усе в тобі». Оця проста і лаконічна думка й дала назву фільму.
57-хвилинна стрічка створювалася упродовж року. Новий проект сам по собі був непростим, зйомки проходили в обласному центрі на Полтавщині, у Києві, Харкові, селі Сковородинівці, в Національному літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди.
У калейдоскопічності відеоряду є величезна складна поетика з тонких енергетик, в яку вкраплені думки українських провідних науковців і священиків. Стрічка руйнує багато міфів про філософа-мандрівника – як той, що він не розлучався з Біблією. У часи Сковороди вона важила десять кілограмів, і мислитель знав її напам'ять.
У фільмі авангардне поєднання матеріалів, він спонукає до роздумів. Переглянувши стрічку про це говорили художники, педагоги,. Та найголовніший висновок фільму – пізнай себе, випробуй, адже в цьому пізнанні себе – пізнання Бога.
До чудового святкового концерту приєдналися і учасники художньої самодіяльності, які подарували глядачам літературно-музичну композицію "Світло шляху", а також учні школи, які читали вірші, присвячені видатному філософові.
Свято вдалося на славу. Відразу відчувалася тепла дружня атмосфера. Дякуємо організаторам за це чудове свято та бажаємо успіхів і процвітання!

Ольга Волочай, працівник редакційно-видавничого відділу "Педагогічні обрії"
Переглядів: 394 | Додав: scovoroda2006 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0