П`ятниця, 26.04.2024, 01:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Квітень » 5 » ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ ВІДЗНАЧИЛИ З ВІДОМИМ УКРАЇНСЬКИМ ПИСЬМЕННИКОМ МИХАЙЛОМ СИДОРЖЕВСЬКИМ
13:52
ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ ВІДЗНАЧИЛИ З ВІДОМИМ УКРАЇНСЬКИМ ПИСЬМЕННИКОМ МИХАЙЛОМ СИДОРЖЕВСЬКИМ

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ ВІДЗНАЧИЛИ З ВІДОМИМ УКРАЇНСЬКИМ ПИСЬМЕННИКОМ МИХАЙЛОМ СИДОРЖЕВСЬКИМ

День української писемності та мови відзначили з відомим українським письменником Михайлом Сидоржевським

 

 

З нагоди святкування Дня української писемності та мови, 9 листопада, в аудиторії імені Василя Сухомлинського Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, відбулася зустріч студентів, викладачів, переяславських письменників і поетів з українським письменником, публіцистом, головою спілки письменників України Михайлом Сидоржевським.

Із вітальним словом до гостей заходу звернувся ректор університету, доктор історичних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Віктор Коцур. Він зазначив, що День української писемності – це свято, яке гуртує всіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду. Адже кожен народ стає міцнішим лише тоді, коли усвідомлює себе у рідному слові. До вітань з нагоди свята долучився доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк. Він наголосив, що День української писемності та мови з кожним роком повинен набути масштабнішого звучання. Громадяни повинні формувати своє відчуття патріотизму не лише на спонукальних словах, а щоб це проникало у їх свідомість. А для цього і потрібно розкривати багатство української писемності і мови усіма можливими засобами.

Модератор зустрічі Микола Корпанюк представив присутнім письменника Михайла Сидоржевського.

Народився Михайло Олексійович 5 травня 1958 в селі Старий Солотвин Бердичівського району Житомирської області. Спершу закінчив Житомирський автошляховий технікум, згодом – факультет журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка. Працював у різних виданнях: «Вільне слово», «Нація і держава», «Книжковий огляд», «Українське слово», «Самостійна Україна», «Літературна Україна».

9 жовтня 2009 побачив світ перший номер нової «Української літературної газети», яку він на даний момент очолює. Михайло Сидоржевський – автор книги поезій «Навпіл між обома світами», книжок публіцистики «Здвиг» та «Туга за свободою»; численних публікацій у періодиці на теми культури, політики, літератури, історії.

У ході спілкування з письменником розгорнулися бурхливі дискусії в обговоренні актуальних питань розвитку сучасної літератури, оригінальності і кон’юнктурності в художньому тексті тощо. Голова спілки письменників відповідав на численні запитання гостей та зачитав декілька уривків зі своєї майбутньої книги.

Ще одним приємним сюрпризом стала презентація нової книги доктора педагогічних наук, професора Ганни Токмань«Екзистенціально-діалогічне прочитання художнього тексту: Вибрані студії», в якій подані

вибрані студії сучасного літературознавця і педагога Ганни Леонідівни Токмань, об’єднані екзистенціально-діалогічними засадами дослідження. У літературознавчих працях порушено проблему взаємозв’язків художньої літератури з екзистенціальною філософією, запропоновано інтерпретацію творів українських письменників, а також представників інших національних культур. У статтях з методики навчання української літератури викладено авторську теорію модернізації літературної освіти, теоретичні положення конкретизовано в низці методичних моделей.

  • адресована вчителям, науковцям, студентам, усім, кого ваблять неповторні світи художніх творів і цікавить їхній вплив на так само неповторне людське «Я».

Родзинкою свята стало декламування віршів студентами-філологами: Любов’ю Наумчук, Юлією Милько, Оксаною Мандзюк, Іриною Коломієць, Альоною Дядюшею, Софією Ковальчук, Майєю Тимченко, Тарасом Половцем в яких прославляється рідна мова.

Увазі учасників та гостей зустрічі була запропонована розгорнута тематична книжкова виставка, організована працівниками університетської бібліотеки.

Михайло Сидоржевський подарував бібліотеці свою книгу «Час фарисеїв і героїв» (2015), до якої ввійшли публіцистичні статті автора, рецензії, інтерв’ю.

Переглядів: 295 | Додав: scovorodiana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: