Неділя, 12.05.2024, 13:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Жовтень » 7 » Новий, вкрай потрібний, доброчинний почин українців
13:37
Новий, вкрай потрібний, доброчинний почин українців

З тобою, Грицьку, воскресеннє

Твого народу почалось…

Пантелеймон Куліш.

        Стрімко наближається 2022 рік – рік 300-річчя Григорія Сковороди, геніального предтечі Тараса Шевченка, письменника, філософа, богослова, музиканта, педагога, котрий знищеному московськими колонізаторами українцеві заново повернув національну енергію, силу волі й силу духу, віру в себе та розуміння потреби згуртуватися на демократично-християнських вартощах, і об’єднано долати зневір’я та очищеними відвойовувати втрачену самостійність, державність.

      Вдячні учні Григорія Сковороди, його приятелі, згуртовані знаменитим ученим і просвітником Василем Каразиним, в пам'ять про свого навчителя-наставника і на його честь збудували Харківський університет, подарувавши заклад державі у 1805 році, котрий є і сьогодні найкращим пам’ятником йому.

      Чим більше ми будемо сприймати творчу спадщину філософа-письменника, керуватися його вченням у власному житті, тим швидше здолаємо власні, національні, суспільні, державотворчі негаразди. Вдумаймося: доробок Г. Сковороди взяли на своє озброєння його послідовники, котрі відіграли історичну роль в національно-державотворчому відродженні: Василь Капніст, Іван Котляревський, Григорій Квітка-Основ’яненко, Микола Гоголь, Тарас Шевченко, Памфил Юркевич, Пантелеймон Куліш, Іван Франко, Олена Пчілка, Софія Русова, Леся Українка, Сергій Єфремов, Дмитро Донцов, Павло Тичина та інші.

     Сьогодні ми все більше й більше відчуваємо потребу в самоочищенні, в збагаченні національним і християнським духом задля утвердження в нашій країні злагоди, державності та демократії, тому звернення до українців з України і всього світу провідних культурно-громадських діячів, краян Г. Сковороди, Б. Олійника, Л. Губерського, В. Чепелика, Л. Андрієвського, В. Решетинського, Б. Войцехівського, В. Стадниченка, С. Перетятька, Н. і М. Кривчунів про потребу всією українською спільнотою збудувати в селищі Чорнухах на Полтавщині величний пам’ятник філософові й письменникові, педагогові, богослову й патріотові України в його рідній бáтьківщині – дуже доречне й вчасне. Це звернення надруковане в газеті «Слово Просвіти», №39 за 2-8 жовтня 2014 року та сторінці 9-ій.

      Для збору коштів у Чорнухах створений благодійний фонд «Батьківщина Григорія Сковороди», котрий має необхідні реквізити: поточний рахунок №26001125533001, код ЄДРПОУ 37735052, МФО331489 у ПАТ «Полтава-Банк». При переказі коштів на цей рахунок, треба обов’язково зазначити: «На пам’ятник Сковороді».

     Шановні переяславці, освітяни, діячі культури, учнівська і студентська молоде, виробники і підприємці, просимо Вас не обійти цей заклик стороною, бо він украй потрібен усім нам і сьогодні, і в майбутньому. Пошанування заслуг і пам’яті про Сковороду – це водночас пошанування в кожному з нас власного відродження, з якого починається перемога над злом фізичним і бездуховним. Підтримаймо цей почин, закладений учнями й приятелями Григорія Сковороди на початку ХІХ ст. і актуальний, як бачимо, на початку ХХІ ст.

     Про перерахування коштів на пам’ятник інформуйте, будь ласка, нас, колектив університетського «Центру Сковородинознавства», за тел. 5-37-83, або на адресу: scovoroda2006@ukr.net з 9.00 до 17.00 (окрім святкових і вихідних днів) для координації наших зусиль із Чорнухівською райрадою Полтавської області, відповідальною за побудову пам’ятника. Ми з Вами не забули, що вкладена гривня в освіту, культуру повертається людині безцінним скарбом – повнокровним життям, заради якого жив і творив Григорій Сковорода, живемо й діємо ми.

     Добра, здоров’я та наснаги Вам, шановні панове!

     Слава Україні!

     Слава Нації!

З повагою: директор Центру Сковородинознавства Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди  Микола Корпанюк.

Переглядів: 383 | Додав: scovorodiana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: